Често Задавани Въпроси

Какво отличава Wholenest Mylk от останалите ядкови напитки на пазара?

Нашата мисия е да направим възможно съществуването на истински и питателни храни и напитки на растителна основа. Правим го като използваме само цялостни съставки и нищо повече. Не добавяме абсолютно никакви стабилизатори, емулгатори, регулатори, подсладители, гуми, мазнини или каквито и да било други ненужни добавки! Гордеем се с нашия 100% чист списък със съставки. Богатството на нашите ядкови напитки се дължи на голямото количество ядки и семена (не по-малко от 14%), които използваме. За разлика от някои млечни алтернативи на растителна основа, които използват сгъстители, за да придадат плътност и вкус, нашите млека получават своя богат, но чист вкус само от качеството на пресните, органични съставки, които използваме.

Активирате ли ядките/семената?

Да! Всички ядки и семена са предварително накиснати за нужното време според вида ядки или семена. Правим го, за да неутрализираме, ненужните за организма, ензимни инхибитори и да събудим потенциала на суровините, така че да са максимално усвоими при консумация.

Защо озонирате ядките и семената?​

Озонът е много силен естествен бактерицид и фунгицид. Унищожава микроорганизми като бактерии, плесени и вируси, които са недоловими с просто око, но могат да виреят по повърхността на ядките и семената. Само накисване и измиване не са достатъчни, за да бъдат унищожени и затова използваме озонатор, с който да премахнем възможно най-много от тези микроорганизми.

Какъв е срокът на годност на Wholenest Mylk преди и след оттваряне?

Wholenest Mylk са сурови (raw) ядкови напитки, които НЕ се пастьоризират топлинно (UHT). Поради тази причина изискват постоянно хладилно съхранение при (0÷4 ℃). Неотваряни имат срок между 20-30 дни. След отваряне консумирайте в рамките на 3 дни. 
На всяка бутилка ще откриете маркировка за срок на годност. Ако се съхраняват правилно напитките могат да са годни дори и след тази дата. Могат обаче и да се развалят по-бързо, ако са били изложени на топлина, бактерии или ги съхранявате на вратата на вашия хладилник.

Създадохме нашите напитки по този начин, защото вярваме, че храната трябва да се разваля, а не да трае месеци или години. Според нас ядковите напитки, които имат дълъг срок на годност, са от полза само за корпорациите, които ги произвеждат, и обикновено им липсват есенциални хранителни вещества.

Съвет: Дръжте хладилника си студен и чист и никога не пийте от бутилката, освен ако не планирате да изпиете напитката наведнъж. Освен това имайте предвид, че през по-топлите месеци вашето мляко може да се развали по-бързо, отколкото през зимата. Основното правило е, че ако мирише приятно значи все още е прясно!

Как постигате няколко седмици срок на годност без пастьоризация ?

Използваме HPP технология (High Pressure Processing) или с други думи обработка под високо налягане. Това е нетермичен метод за консервиране на храни и напитки, който се случва при температура между 5ºC-20ºC. Този процес запазва органолептичните и хранителни качества, като същевременно гарантира безопасността на продуктите и увеличава срока им на годност.

Методът използва студена вода с високо изостатично налягане (6000 бара) за няколко минути. Налягането се предава равномерно и мигновено през опаковката на целия продукт. Постига се ефект, еквивалентен на пастьоризация, но без топлина.

Обработката под високо налягане или HPP е най-разпространената техника за нетермично консервиране сред производителите на храни и напитки, които искат да запазят хранителната стойност и плътност на своите продукти.

Така успяваме да запазим нашите напитки свежи без да добавяме никакви изкуствени добавки или да ги унищожим, чрез пастьоризация на висока температура.

Колко време мога да държа бутилката извън хладилник?​

Не оставяйте напитките извън хладилника за повече от час – дори по-малко, ако температурата навън е висока.

Ето някои практически съвети:

  • Избягвайте да съхранявате напитките на вратата на хладилника, където температурата варира повече, отколкото в по-вътрешната част на хладилника.
  • Дръжте хладилника си студен. Проследяването на вътрешната температура гарантира, че тя постоянно се движи около препоръчителната (3-4°C). Всяко отклонение може да компрометира свежестта на напитката.
  • Ако по някаква причина пресипвате напитката от бутилката в друг съд, първо се уверете, че той е чист, а най-добре и стерилизиран.
  • Почиствайте гърлото на бутилката: След като налеете от напитката, избършете капачката, за да предотвратите натрупването на остатъците, които могат да спомогнат развитието на бактерии, които от своя страна да се прехвърлят в бутилката.

Защо напитките Ви са в пластмасови бутилки?

HPP е процес „в опаковка“, което означава, че продуктите трябва да бъдат опаковани, когато се обработват, обикновено в крайната им опаковка. Опаковъчните материали трябва да са гъвкави (за да издържат на компресия), еластични (за да възстановят първоначалната си форма след декомпресия) и водоустойчиви (тъй като ще бъдат потопени във вода). Тези съображения правят пластмасовите полимери най-универсалната опция.

Бутилките, които използваме не съдържат бисфенол (BPA) и няма опасност да навредят на ендокринната Ви система или да застрашат здравето Ви по някакъв друг начин.

Стъклото е чудесно, ако се преизползва. В противен случай производството и рециклирането му изискват много повече ресурси спрямо тези необходими за пластмасовите бутилки. Освен това стъклото е доста по-тежко и обемно за транспортиране, което значи по-голям въглероден отпечатък.

Мога ли да направя хубава пяна за капучино с някоя от ядковите Ви напитки?

Да!

Бадемовото ни мляко прави изключително плътна и издръжлива пяна. Гарантираме Ви, че с него можете да се насладите на перфектното капучино.

Лешниковото ни мляко също не отстъпва. И с него можете да се развихрите смело и да бъдете бариста герой!

Защо напитките Ви се разделят?

Разделянето е естествен процес, които се случва, когато напитката престои, в покой, няколко часа. НЕ означава, че напитката е развалена! Просто я разклатете добре и отново ще бъде хомогенна.

Не добавяме сгъстители, стабилизатори, емулгатори и гуми, които поддържат търговския вид на ядковите напитки. Карагенан, ксантанова гума, гума от рожков и акациева гума са тези сгъстители и стабилизатори, които предотвратяват разделянето. Емулгатори като растителни масла и лецитин също служат, за да направят ядковите напитки хомогенни и „красиви“. Ние смятаме, че естественото е красиво, така че не прикриваме нашите прекрасни ядкови напитки с добавки!

 Съвет: Разклатете добре преди консумация!

Защо напитките Ви се разделят в кафето?

Защото не добавяме регулатори на киселиността и други стабилизатори, каквито попринцип се добавят в ядковите напитки, за да се избегне евентуално разделяне.

Степента на разделяне зависи и от киселиността на кафето, и от температурната разлика на двете течности. От една страна разделянето се дължи на разликата между Ph-то на ядковата напитка и това на кафето. Светло изпечените кафета (Blond roast) са с по-висока киселинност и при тях разделянето е по-осезаемо.

От друга страна, когато кафето е много горещо, а ядковата напитка студена това отново е предпоставка за разделяне на двете течности.

Съвет: Ако предпочитате кафето си студено добавете съвсем малко количество ядкова напитка към горещото кафе, разбъркайте, за да се темперира и тогава добавете останалото количество, което желаете. За топли напитки - загрейте ядковата напитка и тогава я прибавете към горещото кафе.

Да, разбъркваме по-често, но пък пием капучино без ненужни добавки :)

Защо понякога на дъното на бутилката има утайка?

Най-често се случва при напитките, които съдържат какао на прах и брашно от рожков. Това е така защото са прахообразни и част от тях не се разтварят напълно.

Случва се и при конопената напитка, защото конопените семенца са толкова фини, че при направата на напитката стават почти на прах, който се утаява на дъното на бутилката.

Когато разтръскате бутилката всичко си идва на мястото :)

 Съвет: Разклатете добре преди консумация!

Откъде са суровините, с които правите ядковите напитки?​

От България успяваме да си набавим Органични Бадеми, Лешници, Орехи, Слънчогледово и Тиквено семе. С останалите суровини се снабдяваме от органично земеделие в/извън ЕС.

Какво са коноп и конопени семена?

Конопът, познат също като „cannabis sativa“ е растение, което се отглежда от хиляди години, най-вече за въжета за военни кораби и за хартия. Различните части на растението имат различни приложения – например ние използваме семената, но от конопът се произвеждат стотици други важни ресурси, включително дрехи, строителни материали, биогориво и др. 
Конопеното семе идва от растението коноп, но не съдържа никакви активни психоактивни вещества (за разлика от марихуаната). За сметка на това съдържа всички незаменими аминокиселини и незаменими мастни киселини, които са необходими за поддържане на здравословен живот. Няма друго такова растение, което да съдържа незаменими аминокиселини в толкова лесно смилаема форма или да има незаменими мастни киселини, които в такова перфектно съотношение да отговарят на нуждите на човека. Само водорасли като спирулина, синьозелени водорасли АФА и морски фитопланктон превъзхождат конопа по съдържание на протеин.

Каква е разликата между конопа, конопените семена и марихуаната? ​

Както конопът, така и марихуаната, се класифицират като Canabis sativa – видове със стотици различни подвидове. Точно поради тази причина някои хора първоначално се изненадват от твърдението, че конопеното растение и неговите семена могат да се използват като суперхрана.

Основната разлика е, че марихуаната съдържа между 5%-35% THC(тетрахидроканабинол), веществото, което има упойващи свойства, а конопът <0,2% THC.

Конопените семена и нашата конопена напитка са напълно безопасни и легални за консумация :)